verhaal

Koffie; hoe het verhaal begon…
Het is een diep en grijs verleden waar we in duiken om het gebruik van koffie op te sporen. Reeds in 900 voor Chr. vermeldt Rhazes, een Arabische arts, de werking van koffie in één van zijn geschriften. Veel mooier en charmanter is het verhaal van Kaldi, de geitenhoeder. Er was eens een herder in Ethiopië, zowat 1500 jaar geleden. Hij merkte bij nacht dat zijn geiten opvallend actief bleven ronddartelen, na het eten van een soort wilde bessen. Kaldi bracht de bessen naar de abt van het klooster in de buurt. De abt dacht meteeen aan zijn lange bidwakes en de grote moeite die hij en zijn monniken hadden om daarbij wakker te blijven. Hij experimenteerde ermee, kookte ze en brouwde er een drankje van.... Van die tijd af konden hij en zijn medebroeders nachtenlang zonder verpinken vurig doorbidden. De koffie was geboren en ging een roemrijke tocht door de geschiedenis tegemoet.

Koffie: hoe de impressie ontstond..
Heeft u ook van die stipmomentjes? Dat je alles rondom jezelf vergeet, omdat een streling voor oog, oor of andere zinnen, zomaar opduikt? Heel zoetjesaan wakker worden, in je neus de prikkelende geur van een hartverwarmende koffie. Ze overkomen u vast ook wel, die impressies… Vanaf de studentenjaren raakte ik in de ban van koffiedegustaties. In de meeste huishoudens stond toen nog een koffiefiltermachine met vaak vrij waterige, bittere koffie. Na een knotsgekke cupping met sokken in Caffènation, een krachtige espresso in Bar Choq, de volle smaak van een elegante espresso in Londen, de koffiecultuur in Wenen, een 'doubleshot' in Doubleshot Praag, een open koffiedialoog in Five Elephant Berlijn, een cupping in The Coffee Collective Kopenhagen,... heb ik de knoop doorgehakt. Een goede koffie laat niemand onberoerd. De lokale koffiecultuur moet zich nog meer baseren op smaak en duurzaamheid.

De machine én de barista; ze maken het verschil!
Het laatste decennium zette espresso, als bereiding voor cappuccino, caffè latte en de decoratieve latte macchiato, de kofiecultuur in de Lage Landen op zijn kop. Vandaag zijn de machines met hun schitterend design en prachtige chromen knoppen een absolute must voor iedereen die op zoek is naar de perfecte espresso. Na een jarenlange zoektocht is mijn verzameling espressomachines voor zowel privégebruik, (klein-)zakelijk gebruik als horeca gecentraliseerd in een fysieke ruimte met webshop. Ook volautomatische machines hebben hier hun plaats. Niet langer bepaalt een machine alleen de kwaliteit, maar de zetter zelf, de barista.  De klant krijgt, zonder extra’s, een hele rugzak (kennis en basisvaardigheden) mee. Ook voor horeca worden oplossingen op maat voorzien. Als barista en technicus reken ik op mijn handige netwerk van geroutineerde vakmannen. Elke klant kan zo rekenen op correcte service. Zelf blijf ik uiteraard verder verkennen, een tocht die grenzeloos blijkt te zijn. Koffiedrinken moet een individuele lekkernij worden. Ontdek met mij de kunst van het espresso zetten en creëer uw eigen koffiesensatie voor elke plaats en elk tijdstip!